Stort ansvar!

Att en papegoja sköts om ordentligt leder också till att den lever ett längre och roligare liv. Det minskar också risken till olika sjukdomar för papegojan som kan stå dig dyrt. Som du säkert också vet så skräpar papegojor ner en hel del, så det blir mycket och daglig städning så det får du vara beredd på! Här så får du råd på vad du ska göra, och hur du sköter om din papegoja på ett bra och riktigt sätt.


Mat- och vatten skålar.

Rengör mat- och vattenskålar varje dag för att minska risken för bildning och spridning av bakterier! Matskålar kan du rengöra 1 – 2 gånger per dag så att maten inte blir dåligt, och vattenskålar några gånger om dagen så att vattnet håller sig fräscht! Om du ser någon spillning i maten eller vattnet, så byt ut det och rengör skålarna genast.

Sittpinnar, bur och burgolvet.

Sittpinnarna ska rengöras varje vecka, med tanken på att papegojans spillning kan hamna på dem. Burgolvet rengör du varje dag och byter ut bottenmaterialet (Tidningspapper) dagligen. Hela buren skurar du rent en gång i veckan. När du gör rent så använd bara varmt vatten som medel. Det är den bästa giftfria medlet för papegojan! Använd aldrig någonting annat som innehåller kemikalier eller liknande, för det är livsfarligt för papegojor! Kom ihåg det, bara varmt vatten!

Duschning.

Duschning är viktigt, så att papegojan kan hålla sin fjäderdräkt i trim! 2 – 3 gånger per vecka bör du duscha din papegoja i ljummet vatten, och använd aldrig något medel som t.ex. tvål eller liknande! Så kom ihåg det, bara ljummet vatten! Om du skulle ha en mindre art av en papegoja, så kan du köpa en blomspruta som endast får användas till fågeldusch. Viktigt att du inte tar någon blomspruta hemma som du har använt till blommor, för du kan möjligen ha använt någon form av ohyremedel eller insektsgift för blommor! Efter duschningen så kan du låta papegojan få skaka av sig det mesta av vattnet, och sedan kan du ta en ren handduk och torka papegojan försiktigt.

Klo- och näbbklippning.

Papegojans näbb och klor växer hela tiden. Normalt ska man inte behöva klippa näbb och klor, beroende på hur mycket fågeln får jobba med sin näbb och klor. Det är också viktigt att papegojan får rätt kost! Får fågeln inte rätt kost som t.ex. för mycket protein, så växer näbb och klor för mycket och snabbt!

Klor.

Kloklippning gör du bara när det behövs. Kontrollera klorna då och då, så att de inte växer runt! Papegojan kan skada sig och fastna lätt om klorna blir för långa! När du väl behöver klippa klorna så kan du köpa en klotång hos en vanlig zooaffär eller hos en veterinär, om dom har det. Att se pulpan i klorna kan vara väldigt svårt! Därför ska du hålla uppe fågelns klo mot ljuset så att du lättare kan se vart pulpan sitter! Så var försiktig så att du inte klipper för nära eller i pulpan!

Här kommer en bild på hur du ska klippa klorna:

 kloklippning-allman-skotsel.jpg

 

När du ska hålla papegojan vid kloklippning, så använd någon handduk som du kan ta runt papegojan och ha gärna en skyddshandske på dig, så minskar du också risken att bli biten! Att bli biten av en papegoja gör ont! Tänk också på att papegojor är experter på att bitas mellan naglarna! Se bara till att du inte tar handduken över papegojans huvud, den kan annars få panik och kvävas! Under tiden du håller fast papegojan, så håll aldrig hårt! Papegojan kan kvävas och dö! Håll bara så att fågeln kan andas och inte tar sig loss! Ta det lugnt och försiktigt när du ska klippa klorna, för att inte skapa panik hos fågeln och att den skadar sig! Ta gärna hjälp av någon som kan hålla fågeln under tiden du klipper. Om du märker att det börjar blöda i papegojans klo, så är det ett tecken på att du har klippt för nära eller i pulpan. För att stoppa blödningen i klon, så måste du doppa klon i potatismjöl eller så kan du köpa blodstoppande pulver som du kan få tag på hos veterinären. Om du ändå är osäker och rädd för att klippa klona, så kan du ta hjälp av en veterinär eller din papegojuppfödare.

Näbben.

Näbbklippning ska du inte göra! Med tanken på att papegojan kan få sprickor i näbben, vilket leder till stora smärtor och svåra konsekvenser! Papegojan gnager hela tiden på saker och ting så näbben slits ner. Om näbben behövs klippas så ska du ta kontakt med en veterinär. För att inte behöva klippa näbb och klor så kan du placera en kalksten, grova grenar samt tjockare och grövre sittpinnar, som papegojan kan gå och gnaga på, för då slits näbb och klor automatiskt ner.

Vingklippning.

Vingklippning kan vara bra till många anledningar. En vingklippt papegoja löper mindre risk att flyga iväg, eller snarare så kan den inte flyga så bra. Det man får tänka på är att man inte börjar vingklippa förens papegojan har passerat 1 års åldern! Det är viktigt för en ung fågel att först få lära sig flyga ordentligt innan man vingklipper den första gången. Att lära sig flyga ordentligt är viktigt för uppbyggnaden av normal muskulatur, och för att papegojan ska få en bra balansförmåga. Tyvärr är det många unga papegojor som får vingarna klippta alldeles för tidigt. De har då ofta dålig balans och ramlar lätt och skadar sig. I takt med dessa fall ökar papegojans osäkerhet. Denna osäkerhet kan lätt övergå i problem med bitande eller fjäderplockning. En papegoja ruggar (Byter fjäderdräkt) 1 – 2 gånger om året. De tappar inte alla fjädrar samtidigt, utan några stycken i taget. Under ruggningen krävs det extra fett, proteiner och vitaminer i kosten så att nya fjädrar kan bildas snabbt. När den nya fjädern växer ut kommer den först ut i ett sugrörsliknande hölje. Papegojan pickar på detta hölje så att fjädern öppnar sig. Detta beteende ska inte feltolkas som att fågeln ”plockar sig” eller som att den har ohyra och kliar sig.

Fotring.

Om din fågel har en fotring så måste denna kontrolleras ofta så att den inte kramar åt och stryper blodflödet till foten. En fotring som har varit på länge kan efter ansamling av smuts eller efter yttre trauma och svullnad plötsligt orsaka skador på benet. Så om du ser att fotringen sitter för tajt på papegojans fot, så kontakta veterinären som kan plocka bort fotringen.

Allmän hälsostatus.

Det är viktigt att papegojan är frisk och mår bra hela tiden! Gör gärna varje dag en allmän hälsostatus på papegojan, så att du har någon koll på att det inte är något fel eller att papegojan är sjuk.

 

Kontrollera papegojans spillning varje dag.

 

Normal spillning består av tre delar: 

Avföringen är restprodukterna från tarmen. Hos fröätande fåglar är den oftast grön eller svart, och hos pelletsätande fåglar är den oftast mer brunaktig. Avföringen ska alltid vara sammanhängande.

Urinen är den ”blöta” delen av spillningen. Den ska vara genomskinlig och klar. Fåglar som äter mycket grönsaker och frukt har ofta en riklig del urin. Även en stressad fågel också har rikligt med urin.

Den tredje delen i spillningen är urinsyra, den fasta restprodukten från njurarna. Urinsyran är vit eller gräddfärgad och ligger ovanpå avföringen.

Så om du ser ändrad färg, konsistens eller innehåll, alltså onormal spillning, så tyder det på att papegojan har en sjukdom. Så var noga med att kontrollera papegojans spillning varje dag.

 

Kontrollera näbb, klor, ögon, vingar, fjäderdräkten och kloak.

 

Näbb: Får inte vara rinnigt eller kladdigt runt näsborrarna eller att saker och ting täpper till.

Klor: Klorna får inte vara för långa.

Ögon: Får inte vara rinnigt eller kladdigt. Ögonen ska vara klara!

Vingar: Får inte vara skador, utslag eller liknande.

Fjäderdräkten: Ska vara fräsch! Inte ha löss eller liknande!

Kloak: Får inte sitta kvar spillning. Får inte vara kladdigt, rött och irriterande!

 

Är papegojan pigg? Har den ätit och druckit under dagen? Är den nyfiken?

 

Daglig rutin.

När du är hemma, så ska papegojan vara utanför buren, gärna med dig mesta delen av tiden. Med tanken på att buren är själva sovplatsen, och att papegojan vill vara helst utanför buren fritt och ha roligt, än att vara instängd i buren under dagen och ha tråkigt. Så var noga med att det också finns berikning utanför buren som t.ex. leksaker. Se bara till att du har stängt alla fönster innan!

Undvik!

Undvik att klappa papegojan om du har ätit någonting som innehåller fett t.ex. chips eller om du fått olja eller handkräm på fingrarna, eftersom detta överförs till fågelns fjäderdräkt och sen när papegojan putsar sig, så får den i sig det som inte är bra. Rökare bör definitivt undvika att klappa papegojan, eftersom nikotin från fingrarna kan överföras till papegojans hud!

Skynke?

Ett skynke över buren ger bara effekten att papegojan blir lugnare och tystare. Under dagen ska man inte sätta på ett skynke över buren! När det blir kväll och papegojan ska sova, så kan du dra för ett skynke över buren, men det avgör du själv om du vill eller inte. Tänk bara på att du inte glömmer ta av skynket när du vaknar på morgonen! Om du inte har ett skynke så kan du köpa det hos en zooaffär, eller ta en vanlig ren filt som du har hemma.

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)