Första förtroendet.

 

Självklart är det vanligt att man kommer hem med en papegoja som inte är tam från första början! Dessutom så är det jobbigt och svårt för de nyblivna djurägare som aldrig tidigare haft en fågel. Vissa har dåligt med tålamod när de ska tämja sin fågel och får istället stora problem och besvär med den, som t.ex. att fågeln ”tar över ledarrollen”, d.v.s. börjar skrika oavbrutet, bli otrevlig och bitas ordentligt! Detta tyder på en negativ relation mellan djurägaren och fågeln! Detta leder tyvärr till att djurägaren tröttnar på sin fågel, och säljer vidare sin fågel till någon annan. Sen så finns det nyblivna djurägare som har tålamod när de ska tämja sin fågel, även om det är ens första! Då blir det genast mycket roligare både för djurägaren och fågeln! Djurägaren har då en positiv relation till sin fågel och kan njuta av den stimulans och den glädje en fågel kan tillföra i hemmet! Därför vill jag också ge goda råd till de nyblivna djurägare som inte vet hur de ska tämja sin papegoja på ett bra och säkert sätt!

Här kommer stegen:

 

Viktigt att en försiktig anpassning sker för papegojan!

Efter några dagar kan du med allt tätare mellanrum komma allt närmare buren.

Tala lugnt till papegojan så märker du så småningom att den blir mindre spänd inför dig. Om du ser att papegojan äter eller putsar sig även om du står tillräckligt nära den, så är det ett gott tecken! Då betyder det att papegojan inte tolkar dig som en fara eller liknande!

När du ser att papegojan tittar förväntansfullt efter sällskap, så passa då på att ta med dig godsaker som t.ex. sallad, persilja, morotsbit eller äpple och stoppa in mellan gallret på buren. Om papegojan inte vill acceptera detta som mat, så får du prova annat som papegojan får äta och upprepa försöket senare. Tvinga aldrig papegojan! Kan annars leda till att papegojan blir mer osäker på dig, och då kan det ta ännu längre tid att tämja den! Det blir dessutom svårare också!

Du kan försöka lista ut vilken typ av frö just din papegoja tycker bäst om. Då kan du ta av dessa frön och stoppa in till papegojan medan du står där. På så sätt kan du locka papegojan allt närmare dig tills den tar godbiten från din hand! Papegojan kanske t.o.m. kliver på din hand om du upprepar det varje dag!

Viktigt att du inte själv blir rädd och rycker till handen när papegojan undersöker din hand! Annars blir papegojan rädd och drar sig undan! Om du visar att du inte är rädd för papegojan, så kommer den själv bli mindre rädd och får mer förtroende för dig!

Se till att du har stängt alla fönster och dragit för gardinerna! Ifall din papegoja har för sig att ta sig ifrån eller smita från buren under tiden du försöker tämja den!

 

Upprepa dessa moment så kommer du efter några veckor se den positiva sidan med din papegoja. Både du och din papegojvän kommer att ha en enorm glädje av varandra framöver!

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)