Foder.

Tyvärr så får stora papegojarter alltför ofta sjukdomar och dessutom dör för tidigt p.g.a. att de lever enbart på färdigblandad fröblandning, vilket inte är bra alls. En papegoja ute i naturen lever på varierat foder som hittas. Speciellt halvgrodda fröer som är fåglars viktigaste näringskälla, och som inträffas strax efter regnperiodens början. Ska vi snacka om färdigblandad fröblandning, så är det exakt det papegojor inte hittar någonstans ute i naturen! De hittar vissa fröer, men inget färdigblandat! De hittar frukter, grönsaker, bär, blad och annat som är näringsrikt, som t.ex. innehåller vitaminer och mineraler. Och just färdigblandad fröblandning innehåller inte någon bra näring! Färdigblandat fröblandning saknar även den näring papegojor behöver. I fröblandningen finns det en hel del solrosfrön som innehåller mycket fett! Och det är inte bra alls! Ger man en skål med fröblandning så kommer papegojan att plocka ut godbitarna (Solrosfrön), och lämna resten. Då får fågeln inte någon bra näring alls och får istället i sig för mycket fett. Solrosfrön kan du ge som ”lördagsgodis” till papegojan istället, vilket papegojan tycker är mycket uppskattande!

 

Bra och dåligt foder.

Foder som du bör undvika att köpa från zooaffärer är foder i lösvikt, eftersom att det kan innehålla parasitägg och skalbaggar. Med tanken på att fodret inte är skyddat (Paketerat) och ligger med öppen yta, så kan egentligen vad som helst kan hamna i fodret. Om papegojan får i sig detta, så kan den bli väldigt sjuk och kan få konsekvenser med tarmkanalen! Om du ska köpa något foder, så köp paketerat foder! Det finns paketerat papegojpellets (Torrfoder) som är väldigt bra. En fördel med pellets är att alla bitar innehåller samma och lika mycket näring. Dessutom ser alla bitar likadana ut så att papegojan inte kan plocka ut godbitarna och lämna resten. Nackdelen med pellets är att måltiden blir enformig och tillgodoser inte papegojans aktivitetsbehov, med tanken på att papegojor ägnar stor tid till att leta och bearbeta mat i naturen.

Ett annat bättre alternativ är att tillverka sitt eget helfoder för papegojan För då kan du välja själv vad och hur mycket av varje det ska vara, och dessutom välja ut sådant som papegojan behöver få i sig och att det blir mer varierat foder, men sen så är det upp till vad fågeln äter upp. Så tänk på att som basföda ska det inte vara färdigblandad fröblandning! Utan gör din egen mix istället som är mycket nyttigare för papegojan!

Här kommer ett utmärkt råd från en veterinär på vad en papegoja bör äta.

 

A-vitaminrika grönsaker och frukter, ca 30%

Gröna grönsaker: senapsört, grönkål, kålrotsblast, spenat, broccoli, maskrosblad, vattenkrasse, betblast, mangold, persilja, grön paprika, chilipeppar.

Rödgula grönsaker: sötpotatis, morot, sommarsquash, pumpa, chilipeppar, röd paprika.

Frukter: persika, nektarin, aprikos, cantaloupmelon, papaya.

Babymat bestående av sötpotatis, morot eller pumpa (kan vara svårt att få tag i).

Proteiner, ca 20%

Mager yoghurt, mager ost, tofu, hårdkokt ägg.

Välkokt kyckling, vit fisk, kalkon, mycket magert kött, tonfisk i vatten.

Blandade sädesslag, brunt ris, pasta, majs, nötter, kokade bönor.

Insektslarver.

Övrig frukt och grönsaker, 15-20%

Majskolv, bönor i balja, blomkål, brysselkål, purjolök, kronärtskocka, sparris, betor, tomat, potatis.

Äpple, vindruvor, banan, guava, granatäpple, apelsin, fikon, blåbär, plommon, kiwi, ananas.

Fullkornssäd, 15-20%

Fullkornsbröd.

Frukostflingor utan socker.

Fullkornspasta.

Brunt ris, vildris.

Kolhydrater, ca 10%

Frukt, pasta, säd, bröd, majs, bönor, potatis, ärtor, mjölkprodukter, nötter, fröer.

Använd ovannämnda grupper som utgångspunkt.

Försök se till att alla grupper är representerade i rätt omfattning över en vecka.

Vissa dagar kan fågeln erbjudas fodermedel från en enda grupp, t ex A-vitaminrika grönsaker, för att försäkras sig om att veckointaget intas.

Variera de olika ingredienserna dagligen.

Försök även variera former, färger och struktur.

Tänk också på att om du ställer in färskt foder som t.ex. frukt, grönsaker osv., så får det inte stå framme för länge och bli dåligt, max 3 – 4 timmar får det stå framme! En annan viktig grej är att det ska finnas tillgång till kalk. Vissa papegojor har ett stort behov av kalk, framför allt honfåglar som lägger ägg. Därför så är det viktigt att du har ställt in en kalksten i buren som papegojan kan äta på!

Grodda frön.

Så fort grobara fröer tar upp vatten startar groningsprocessen. Vissa vitaminer, mineral- och spårämnen övergår då i en form, som gör att fågeln lättare kan tillgodogöra sig dem. Grodda frön bör man ge 1 – 2 gånger i veckan. Om du ger din fågel grodda frön mer än 2 gånger i veckan, så är risken till häckningslust!

Ta varje dag en matsked av grobar fröblandning, lägg fröna i en skål och häll på så att 2 cm ljummet vatten står över fröna. Fröna skall vara i vattnet i 12 – 24 timmar. Skölj fröna flera gånger under med ljummet vatten denna tid så de inte blir dåliga. Efter 12 – 24 timmar skall fröna sköljas i en sil med ljummet vatten igen och lägg upp fröna på ett fat. Som lock är det bra att använda ett glasfat och lämna en springa öppet så att luft kan komma in. Detta hjälper till att motverka mögel. Själva groddningen tar ca 1 - 2 dygn och fröna är klara att serveras när små millimeterlånga svansar kommit ur skalen. Då är groddarna som mest näringsrika och mycket nyttiga för fågeln! Viktigt är att du luktar på groddarna innan du ger detta till fågeln, det ska lukta fröblandning eller som spannmål, men om det luktar dåligt/underligt så ska du slänga det! Grodda frön blir tyvärr snabbt dåligt så det får stå i buren 2 – 3 timmar, sen måste du slänga det!

Giftigt.

Det som du absolut inte får ge är avocado som är giftigt för papegojor! Annat som ska undvikas att ge är kaffe, choklad, godis (Som vi människor äter), alkohol, lök, vitkål och rå potatis som är inte bra för papegojans mage!

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)